Pleegmerries

Pleegmerrie voor moederloos veulen

De geboorte van een veulen is een prachtig gebeuren! Helaas loopt het soms mis. De merrie kan sterven tijdens of kort na de bevalling. In een enkel geval aanvaardt de merrie haar veulen niet of komt de melkproductie niet voldoende op gang. Wat dan? In deze situaties kan de fokker kiezen voor een pleegmerrie.

Een pleegmerrie of adoptiemerrie is veruit de beste keuze. Een merrie zorgt zowel voor de voeding van het moederloos veulen als voor de opvoeding. Dit laatste aspect wordt vaak onderschat als men begint met flessenvoeding.

Moederloze veulens die met de papfles zijn grootgebracht, verliezen deels hun sociale vaardigheden en daarbij ook hun respect naar andere paarden en mensen. Niet zelden groeien zij uit tot dominante, onhandelbare paarden op latere leeftijd.

Een pleegmerrie leert het moederloze veulen de sociale vaardigheden die het nodig heeft om normaal op te groeien.

Ook de voeding van het moederloos veulen is optimaal bij een adoptiemerrie. Een veulen drinkt namelijk dag en nacht meerdere keren per uur bij de merrie. Dit is met kunstmelk moeilijk te verwezenlijken en is ook bijzonder arbeidsintensief.

Een veulen drinkt gedurende de eerste 3 maanden van zijn leven wel wat litertjes melk, wat de kostprijs van de totale hoeveelheid kunstmelk fors laat stijgen.

Hoe gebeurt de adoptie van het moederloos veulen?

Wij werken uitsluitend met zorgvuldig geselecteerde adoptiemerries, met een uitstekend moedergevoel. Door middel van een hormonale kuur, wordt de melkproductie bij onze pleegmerries opgestart. Zij hebben dus zelf op dat moment geen veulen ter wereld gebracht. Door onze jarenlange ervaring met adoptiemerries, gebeurt de aanvaarding van het moederloos veulen door de pleegmerrie probleemloos.

De adoptie van het weesveulen door de pleegmerrie gebeurt bij ons op het bedrijf steeds onder begeleiding van experts.

Pas als we zeker zijn dat het weesveulen en de adoptiemerrie elkaar volledig hebben aanvaard, mogen ze na enkele dagen naar huis, zodat u als eigenaar uw veulen kan zien opgroeien.

Tijdens het veulenseizoen hebben wij altijd meerdere adoptiemerries/pleegmerries klaar staan. Onze merries geven al melk waardoor de adoptie meteen kan gebeuren. Voor een adoptie zijn wij 24/24, 7/7 bereikbaar.

De communicatie tussen ons, u als eigenaar en de eventuele doorverwijzende dierenarts is voor ons van groot belang. We houden u dagelijks op de hoogte van het verloop van de adoptie.